Vochtwering

Vocht in huis: onaangenaam en ongezond

Vocht in je huis of gebouw is niet prettig. Het tast de muren en vloeren aan; behang laat los en/of stucwerk brokkelt af. Daarnaast kan vocht leiden tot schimmelvorming, en dat doet afbreuk aan het woon- en werkcomfort.

Tijd voor een oplossing. Met onze jarenlange ervaring achterhalen wij snel de oorzaak en bieden we je een doelgerichte oplossing.


Doorslaand vocht

Buitenmuren, metselwerk, daken en kozijnen staan in Nederland langdurig bloot aan regen, sneeuw en harde wind. Als gevolg van poreus metselwerk en/of slecht voegwerk krijgt vocht de kans binnen te dringen. Het water verzadigt de muur, zodat deze constant vochtig blijft.

Hoe herken je doorslaand vocht?

  • het voegwerk laat los;
  • er komen scheuren en barsten in de stenen van de buitenmuur;
  • de muren slaan groen uit door algenaangroei;
  • het stukwerk en/of behang laat los;
  • er treedt schimmelvorming op achter banken en kasten;
  • er hangt een muffe lucht in huis.

Optrekkend vocht

Met optrekkend vocht wordt bedoeld dat grondwater en regenwater optrekken in de fundering en het metselwerk. Door de capillaire werking van stenen wordt water omhoog ‘gezogen’. Als het daarna verdampt, blijven de aanwezige zouten achter in de muur. Deze zouten kristalliseren, waardoor volumevermeerdering plaats vindt. Door de ontstane druk wordt het stukwerk ‘van de muur af gedrukt’.

Zo herken je optrekkend vocht:

  • het stukwerk en het behang laten los;
  • balken gaan rotten;
  • houten vloeren gaan bol staan.

Je kunt zelf eenvoudig testen of er sprake is van optrekkend vocht. Boor een gat in de muur, net boven de plint in een hoek van 45 graden. Boor tot in het hart van de muur met een langzaam draaiende boor (de boor mag niet warm worden). Ben je aangekomen in het hart van de muur en zie je nog steeds droog boorstof? Dan is er géén sprake van optrekkend vocht in de binnenmuur.

Betonreparatie in
drie stappen

1
Bel Frank

Bel Frank en leg uit wat je probleem is. Als het nodig is rijden we even langs om het probleem goed in kaart te brengen.

2
We gaan aan de slag

We komen bij je langs en gaan voor je aan de slag. Vooraf bespreken we natuurlijk wat voor kosten je kunt verwachten.

3
Je beton verkeert weer in goede staat

Je beton is gerepareerd, je zorgen zijn verdwenen, en je pand is weer toekomstbestendig.